Vés al contingut

La Mesa d’Entitats Socials de Vilanova i la Geltrú celebra que fa 10 anys que es va constituir a la nostra ciutat. Amb aquest vídeo volem commemorar i mostrar aquelles persones que, des de diferents llocs i mirades, han treballat o continuen treballant per fer de Vilanova i la Geltrú una ciutat més solidària, més compresa, més inclusiva, més comunitària, més cuidadora i més social.

En el procés de realització d’aquest homenatge a la Mesa hem fet un trajecte en el temps recuperant el contacte d’aquelles persones que en van formar part, i un recorregut present de les que encara hi són.

Felicitats, Mesa!

Dimarts, 19 de maig de 2020

 • Crida a la ciutadania perquè “doni” els quilòmetres que realitza en el seu dia a dia amb el repte d’arribar als 300.000 Km. abans del 30 de juny
 • La iniciativa vol contribuir a la seguretat en el entorn de la gent gran a les activitats de socialització durant el desconfinament

Amb l'objectiu d'ajudar a la gent gran durant el procés de desconfinament - segment de població que més està patint les conseqüències de la crisi provocada per la COVID19 - la fundació Amics de la Gent Gran, en col·laboració amb Creativialab, i amb el patrocini d’ARCH MAX, presenten la campanya "Per tu val la pena" (“Por ti vale la pena).

Del 19 de maig al 30 de juny, aquesta iniciativa convida a la ciutadania a formar part d'una acció solidària que té com a objectiu contribuir a que el retorn a les activitats de socialització de les persones grans que pateixen solitud i aïllament social sigui de forma segura. Aquestes mascaretes possibilitaran una cosa imprescindible; que les persones grans que més han patit el confinament durant els últims mesos puguin tornar a relacionar-se i enfortir els vincles de confiança que els aportaven les persones voluntàries que les acompanyen tot l'any, així com familiars, veïns i amics amb els que fins ara només podien contactar de forma telemàtica.

Cada kilòmetre suma mascaretes

La campanya "Per tu val la pena" fa una crida a totes les persones que vulguin contribuir al repte d'arribar entre tots i totes als 300.000 kilòmetres, sumant les distàncies que recorrin en la seva vida quotidiana: activitats esportives, passeigs, trajectes per realitzar la compra o anar a treballar. Qualsevol persona podrà 'donar' els seus kilòmetres, que es convertiran en mascaretes per a la gent gran a través del web www.portivalelapena.com. A partir de la suma total dels kilòmetres aconseguits, l’empresa ARCH-MAX realitzarà una donació de mascaretes que fabriquen ells mateixos, amb tèxtil certificat FFP2, antibacterianes (biocida), reutilitzables, biodegradables i de llarga durada, perquè les persones grans que pateixen solitud i aïllament puguin tornar a rebre visites i/o sortir a passejar amb les màximes precaucions.

Aquesta iniciativa pretén també donar més valor a qualsevol desplaçament que realitzin els ciutadans i ciutadanes en el seu dia a dia durant les fases de desconfinament, independentment de la fase en què es trobi cada persona.

Com 'donar' els kilòmetres?

La donació de kilòmetres a la campanya 'Per tu val la pena' és molt senzilla i consta de tres passos:

 1. Accedir a www.portivalelapena.com    https://portivalelapena.com/
 2. Donar-se d'alta a la popular plataforma de salut i reptes socials iWOPI, un dels partners de la iniciativa. Es pot fer al seu web, o bé descarregant l'App "iWOPI" en Android o en iOS. En el registre a iWOPI es pot escollir entre enllaçar el dispositiu o l'App d'activitat física que es faci servir per trackejar i compartir el moviment que es realitza (Strava, Fitbit, Polar, Runtastic ...), o utilitzar les apps que venen per defecte en els dispositius mòbils Apps Google Fit (a Android) o Apple Salut (a iOS).
 3. Donar Km: finalment, només queda donar al repte "Per tu val la pena" els passos i kilòmetres que es realitzin. Es pot fer tantes vegades com es vulgui mentre duri el repte.

Quan s'arribi a l'objectiu de 300.000 kilòmetres, ARCH MAX realitzarà la donació de 5.000 mascaretes FFP2 a Amics de la Gent Gran, la qual, a través de l'equip de voluntariat, s'encarregarà de que totes les persones grans acompanyades per l'entitat les tinguin a la seva disposició per la primera visita que rebin o sortida que facin, tant si viuen en domicilis com en residències, a Madrid, València, Saragossa i Barcelona.

La campanya serà visible gràcies a l'aportació de Clear Channel amb un ampli circuit de 156 marquesines i mupis digitals situats als carrers de Madrid, València i Barcelona, amb l'objectiu d'arribar a totes les persones que ja es desplacen en el seu dia a dia, i per tal d’incentivar la participació i activació de la ciutadania.

La iniciativa 'Per tu val la pena' està organitzada per l'agència de màrqueting i comunicació Creativialab, amb el suport de la plataforma iWOPI, amb la col·laboració de mitjans com Clear Channel i, especialment, amb el suport de ARCH MAX com a marca impulsora i donant.

Desenvolupant la seva acció social a Madrid, la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó, Amics de la Gent Gran és una fundació que lluita contra la soledat no desitjada de la gent gran des de fa més de 33 anys, i participa en la campanya 'Per tu val la pena’ amb l'objectiu de col·laborar amb iniciatives que, en el context de crisi sanitària actual, contribueixen a millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones grans que pateixen solitud no desitjada i aïllament.

Paral·lelament a la campanya, i tenint en compte la impossibilitat d'acompanyar físicament a la gent gran de l’entitat, la fundació Amics de la Gent Gran ha mobilitzat els últims dos mesos a més de 2.400 persones voluntàries per fer acompanyament telefònic i suport emocional setmanal a més de 2.600 persones grans que pateixen solitud. Més de 20.000 hores de conversa que han permès crear espais de confiança en els quals disminuir la preocupació de la gent gran durant el coronavirus.

Responsable campanya ‘Por ti vale la pena’ de creativialab: Raúl Ciprés: M. 664 30 97 37 - raul.cipres@creativialab.com

Departament de comunicació Amics de la Gent Gran: Carles Barbero Ciuró: M. 616 00 62 85 - cbarbero@amicsdelagentgran.org – https://amigosdelosmayores.org/ca 

La Mesa d’Entitats Socials constata l’augment de situacions de vulnerabilitat d’alguns col·lectius de la població

Vilanova i la Geltrú, 8 de maig de 2020.

La situació d’alarma sanitària i confinament per la crisi de la Covid-19 ha provocat un fort impacte social. Apareixen noves bosses de pobresa a causa de l’aturada econòmica, s’intensifiquen les situacions de risc i vulnerabilitat social, i diversos col·lectius, com les persones grans soles, les persones dependents o les que tenen mobilitat reduïda, problemes de salut mental o dones víctimes de maltractament, veuen encara més limitada la seva autonomia. Les 12 entitats que integren la Mesa d’Entitats Socials de Vilanova i la Geltrú, al costat de l’Ajuntament de la ciutat, treballen intensament per fer front i contenir aquesta situació, amb la dificultat afegida del confinament i la necessitat d’intensificar les mesures de protecció sanitària que exigeix la pandèmia.

Increment de la demanda per garantir les necessitats bàsiques de la població

Les entitats socials vilanovines de la Mesa, amb estructures i serveis diversos, coincideixen a destacar l’increment de persones que necessiten suport per cobrir la primera de les necessitats bàsiques, l’alimentació. En la garantia d’accés a l’alimentació, els responsables de la Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament i les entitats Càritas i Creu Roja han detectat un augment notable de la demanda. A l’espai de l’Economat, Càritas i Acció Social registren un increment de 221 noves famílies que requereixen aliments. En l’actualitat s’estan atenent 678 famílies cada 15 dies, xifra que supera la capacitat màxima del servei. L’Economat, a més, ha hagut de variar el seu model de funcionament. Fins ara la distribució es feia sota la modalitat de supermercat. Ara es lliuren lots tancats per evitar que les persones usuàries passin massa temps al local i minimitzar així el risc de contagis. Es manté la distribució d’aliments frescos (sobretot verdures i hortalisses provinents de l’Hort Humà), i també de congelats i productes làctics. A més, s’ha reforçat la presència de productes d’higiene, més necessaris que mai. El perfil de les persones voluntàries també ha canviat. La gent més gran s’ha hagut de quedar a casa i ha estat substituïda per joves de diverses entitats de la ciutat.

Creu Roja participa també en la cobertura alimentària repartint aliments tres dies a la setmana, en aquells casos urgents que no poden ser coberts a l’Economat. S’estan atenent 404 unitats familiars, i la demanda s’incrementa setmana a setmana exponencialment. L’entitat ha hagut de suspendre les activitats presencials que organitzava i se centra ara en l’ajut directe. També ha col·laborat en el repartiment de mascaretes i equips de protecció.

En total, el nombre de famílies que reben suport en l'alimentació actualment és de 1.082 llars, que suposen unes 3.271 persones. És un 4,87% de la població de Vilanova i la Geltrú. Abans de l’inici del confinament aquest percentatge era de l’1,96%. La situació ha fet que tant Càritas com Creu Roja i l’Ajuntament gestionin la compra d’aliments de manera unificada per obtenir millors preus i, sempre que és possible, directament als productors, sense intermediaris. Les perspectives no són optimistes. La demanda podria anar a més en les pròximes setmanes i mesos.

Des de Càritas també s’han lliurat lots especials per a infants que fins ara eren usuaris de beques menjador i que, en tancar les escoles, ja no disposen d’aquest recurs. Aquest servei s’ha dut a terme fins a l’arribada de les targetes moneder de la Generalitat. En concret, s’han distribuït, a través del Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament, 1.290 targetes moneder per a infants a Vilanova i la Geltrú. Les nombroses incidències a l’hora de localitzar els domicilis han obligat a destinar a aquesta tasca quatre agents cívics.

Els serveis de menjador social a la Plataforma Multiserveis (que gestiona l’organisme municipal AISSA, Assistència Integral Social i Sanitària), i també l’Espai Sopem i el Cafè Caliu de l’Associació Alè, han hagut de tancar portes, però s’han reconvertit per no deixar sense servei a les persones que en fan ús. Els àpats de La Plataforma són ara dinars de carmanyola porta a porta i àpats a domicili, mentre que l’Espai Sopem, ubicat al centre cívic de la Geltrú, reparteix els sopars a la porta de l’equipament, també amb carmanyola. Per la seva banda, l’Associació Alè va intensificar el repartiment de productes per esmorzar abans d’haver de tancar i col·labora en les necessitats de roba per a persones sense sostre.

La resposta al sensellarisme i  l’exclusió residencial dels col·lectius més vulnerables

Els serveis d’atenció a les persones sense llar de la ciutat s’intensifiquen. L’Ajuntament ofereix aquest servei a través del Grup ATRA, i altres entitats com Càritas i la Fundació Sant Antoni Abat també disposen de recursos residencials per fer-hi front. El pavelló de les Casernes s’ha habilitat com a espai de confinament per a persones sense llar, que hi accedeixen de manera voluntària. Aquest dispositiu d’emergència és gestionat conjuntament per Acció Social i el Grup ATRA. Al pavelló també es disposa de servei de dutxes, que s’ha deixat de prestar a La Plataforma per prevenció. S’atén al voltant d’unes 10 persones. La intervenció al carrer, d’altra banda, se centra en la prevenció sanitària i la cobertura de necessitats d’alimentació i higiene.

La Fundació Sant Antoni Abat ha obert de manera urgent un segon pis per a persones en risc d’exclusió social. Les quatre places d’aquest nou recurs, que se sumen a les sis que ja oferia l’entitat fins ara en un altre habitatge, s’han cobert ràpidament amb persones sense sostre derivades per Acció Social, sota la coordinació del Grup Atra. Igualment, Càritas manté l’habitatge per a persones en risc d’exclusió, majoritàriament joves estrangers no acompanyats, que a Vilanova disposa de cinc places.

El Grup ATRA detecta que, fruit de la situació actual, han augmentat l’angoixa i les conductes conflictives de les persones sense sostre, especialment a causa de la davallada d’ingressos d’activitats com la recollida de ferralla o l’almoina, que posa en perill el seu modus vivendi. Tant aquesta entitat com l'associació Salut Mental Garraf / Afamgg observen també un increment de les recaigudes pel que fa a afeccions de salut mental i addiccions, i un empitjorament de l’autocura personal. Al mateix temps, també es percep que cerquen més ajuda mútua i professional, en escassejar els recursos.

Els serveis per a dones víctimes de violència masclista s’han hagut d’adaptar, d’altra banda, a la situació de confinament. És el cas del pis municipal d’emergència per a dones en situació de risc greu i que estan a l’espera d’una casa d’acollida o una solució més duradora, que gestiona el Grup ATRA, i d’una altra llar de suport de la mateixa entitat per a dones amb diagnòstic de trastorn mental que viuen situacions de violència masclista. Durant el període de confinament s’han hagut de realitzar diversos ingressos a aquests serveis, que no han aturat la seva activitat en cap moment. Per minimitzar els efectes d’haver de passar moltes hores compartides i sense espais de solitud a causa del tancament, s'han dut a terme activitats individuals i grupals, relacionades amb l'esport, la creativitat a través de l'artteràpia, espais terapèutics, s’ha  treballat el plaer culinari, la cura personal i s'han mantingut les cites educatives i psicoterapèutiques internes al centre, i les externes via online. D'aquesta manera, l'entitat ha facilitat tots els mitjans creatius i audiovisuals per prevenir estats d'apatia i fomentar les capacitats pròpies de cada unitat familiar. En aquest servei residencial de suport s’han mantingut els ingressos amb la finalitat de no generar situacions de vulnerabilitat i exclusió en les dones i les seves criatures. Segons dades oficials, en aquest període de confinament s’han incrementat els episodis de violències i risc de les dones.

En el cas del pis municipal d’emergència per a dones en situació de risc greu gestionat per Grup ATRA, aquestes dones estan a l’espera d’una casa d’acollida o una solució més duradora. Per això s'ha mantingut l'atenció biopsicosocial de les dones, s'han dut a terme activitats de mesures de prevenció, de cura personal  i de convivència.

Les dificultats econòmiques també colpegen les empreses d’inserció

L’aturada econòmica també afecta les empreses d’inserció de persones en risc d’exclusió social i la possibilitat d'actuació per part de les entitats que treballen en aquest camp. La Fundació Formació i Treball al Garraf ha vist com una de les seves principals activitats econòmiques, el servei de bugaderia, que treballa sobretot per a hotels i restaurants, s’ha frenat en sec. Així, han hagut de buscar noves feines, com ara el servei de bugaderia del centre d’atenció per a persones vulnerables al poliesportiu de l’Estació del Nord de Barcelona. Han tancat la botiga Roba Amiga de la rambla Samà, com tot el comerç de la ciutat. Mantenen l’altre servei de bugaderia que tenen a Vilanova, el de La Plataforma Multiserveis d’AISSA, que funciona a ple rendiment; el servei de recollida de residus (embalatges i cartons), tot i que amb menor activitat; i la neteja forestal, considerada servei essencial.

Això, però, no ha evitat que l’entitat hagi hagut d’aplicar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a part dels seus treballadors, que poden així cobrar de l’atur i mantenir els seus drets laborals. Una altra part del personal ha patit angoixa i ha agafat la baixa laboral. La Fundació manté contacte telefònic diari amb els treballadors, per mostrar-los el seu suport. El col·lectiu de persones en risc d’exclusió passa el confinament en condicions difícils, molts cops en habitatges amb poques sortides a l’exterior, cosa que fa necessari aquest suport. Des de la Fundació Formació i Treball són conscients que és difícil que la situació econòmica remunti en un termini breu de temps, i afirmen que buscaran la millor fórmula per garantir el benestar dels seus treballadors.

En l’aspecte positiu, Formació i Treball ha aconseguit durant aquesta etapa la inserció professional d’una dotzena de persones en risc d’exclusió en sectors com auxiliar de geriatria, logístic o distribució. Puntualment, l’entitat també ha repartit aliments entre els seus usuaris.

La tasca de l’Associació de Persones amb Discapacitat del Garraf, que es dedica a facilitar la inserció laboral d’aquest col·lectiu, també es veu afectada per la frenada d’activitat. En aquests moments centren la seva atenció a comunicar a les persones usuàries possibles ofertes de feina en el sector de l’alimentació i la missatgeria, uns dels menys afectats per la crisi.

La gent gran, les persones amb malalties cròniques i diversitat funcional, col·lectius especialment afectats

Les persones grans són un sector de població que habitualment pateix soledat, i en la situació de confinament això s’agreuja. Amics de la Gent Gran, que treballa des del voluntariat per mitigar la soledat, ha hagut de reconvertir la seva tasca a través d’una plataforma telefònica per donar suport i acompanyament emocional, davant la impossibilitat de desplaçar-se als domicilis dels usuaris. Ara comença a planificar l’acompanyament de persones grans a l’exterior dels seus domicilis.

En una primera etapa de confinament, les persones grans que viuen soles van sentir incertesa i por, mentre que, després, el sentiment predominant ha estat el de la tristesa. La intervenció d’Amics de la Gent Gran busca minimitzar aquestes sensacions. A més de rebre el suport del voluntariat habitual, un total de 10 persones voluntàries realitzen aquesta tasca. També s’actua a través de professionals si s’observa que alguna persona necessita una atenció psicològica més específica. A més, la comunicació amb les persones grans ajuda a detectar situacions que requereixen altres intervencions, com ara suport per anar a comprar aliments o medicaments.

Des d’Acció Social també s’atenen molts casos de persones que demanen suport per realitzar aquestes tasques bàsiques, i altres que requereixen suport anímic. Es fa contenció de l’angoixa a través de l’escolta i es filtren les demandes de les persones usuàries d’Acció Social al Punt de Voluntariat de l’Ajuntament Vilanova i la Geltrú. A banda de la gent gran, els perfils socials més vulnerables són les persones amb malalties cròniques i amb patologies de salut diverses, sovint amb mobilitat reduïda. El fet que les seves famílies també estiguin confinades augmenta la seva vulnerabilitat al veure’s minvada la xarxa de suport.  

La Fundació Casa d’Empara, per la seva banda, presta serveis d’acolliment a gent gran, a través d’una residència i d’un centre de dia. Aquest segon servei, com tots els del país, està tancat en aquests moments. A la residència s’han registrat, a 4 de maig, quatre casos de Covid-19 entre la setantena d’usuaris. S’ha creat una zona d’aïllament, totalment segregada de la resta de la residència, per tal de poder actuar ràpidament amb els casos positius. Mantenen el servei de distribució de menjar a persones en risc d’exclusió social (entrepans al matí i plats de menjar a migdia), amb un augment del 10%.

Mantenir les rutines, aspecte clau en les persones amb diagnòstic de salut mental

Les entitats que treballen en l’àmbit de la salut mental s’esforcen per mantenir les rutines de les persones usuàries i evitar les situacions de desconcert i desorientació que l’estat de confinament els pot causar. És el cas de la Llar Residència Pàdua, gestionada pel Grup ATRA, on s’ha treballat especialment la conscienciació de les persones residents sobre la situació sanitària i la importància de tenir cura d’un mateix. Es tracta de persones acostumades a participar de la vida de la ciutat, a fer voluntariat, passejar, visitar la família. El confinament els suposa un trasbals que s’ha intentat pal·liar amb mesures com disposar d’un telèfon fix 24 hores, utilitzar els equips informàtics per veure vídeos o escoltar música, o organitzar activitats com exercicis d’estiraments, videofòrum, jocs, taller de notícies, etc.

Una situació semblant es produeix als dos habitatges comunitaris que ATRA té per a persones amb trastorn mental de llarga evolució i capacitats suficients per dur a terme una vida autònoma. El manteniment de les rutines i de les tasques assignades a cada persona usuària, com també la intensificació del contacte de l’equip de treball amb els i les residents, busca millorar el seu estat d’ànim i evitar les sensacions de cansament i avorriment. Igualment, els programes Actua, Actua Jove  i Actua Dona, d’aquest mateix grup, en què es dona suport a persones amb problemàtica derivada del trastorn mental, han hagut d’aturar el suport al domicili i els acompanyaments en l’àmbit comunitari (social, laboral, etc.), que són molt importants per a aquest col·lectiu. També ha calgut aturar el tret més distintiu d’aquests programes, el voluntariat inclusiu (que inclou persones amb trastorn mental). Contacte telefònic, videotrucades, grups de whatsapp i el disseny d’una nova aplicació per a dispositius mòbils, Apptu@, són algunes de les eines per seguir intervenint i evitar el que en salut mental s’anomena pensaments “no recomanables”. D’altra banda, el Club Social d’ATRA, un espai de lleure i socialització per a persones amb trastorn mental, ha hagut de tancar portes però no ha aturat la seva feina. Es continuen organitzant activitats a través de les xarxes socials o telefònicament.

L’associació Activament Penedès-Garraf, integrada per persones que han passat per l’experiència del trastorn mental i que lluiten contra l’estigma social, ha hagut d’aturar les seves activitats presencials, com el taller de clown o el senderisme, però mantenen el contacte a través de les xarxes socials. Han intensificat la dinamització d’un bloc de l’entitat, on estan molt actius.

Per la seva banda, l’entitat Salut Mental Garraf / Afamgg, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones diagnosticades en salut mental i de les seves famílies, constata un agreujament del grau d’ansietat dels usuaris i la necessitat afegida de suport per realitzar compres, especialment en les famílies amb persones grans. En aquesta situació d’emergència, Salut Mental Garraf / Afammg ha reorientat els seus projectes i serveis, que ara es fan més intensius i per videoconferències i telèfon (programa Suport i Entorn, psicoeducatius famílies i en primera persona, grups ajuda mútua). També han ampliat l'atenció, el suport i el seguiment de casos a persones de tota la comarca que ho necessitin, encara que no siguin sòcies. Des del començament del confinament fins al 4 de maig han atès 84 persones i han augmentat els casos complexos. També han reactivat les xarxes socials internes perquè tothom pugui comunicar com se sent i cohesionar els grups, així com les xarxes externes per difondre les activitats i missatges oficials i notícies de la comarca.

En l’àmbit de les persones amb diversitat funcional, l’associació Vilanova Actua, que té com a objectiu l’oci inclusiu, ha hagut d’anul·lar totes les activitats lúdiques que organitza, un total de cinc. Això afecta molt els usuaris, que no entenen aquest canvi de rutines. Com altres entitats, es fa un seguiment per telèfon, tot i la complexitat que això representa i el fet que algunes famílies no disposen de recursos o habilitats tecnològiques. Es planifiquen activitats setmanals i es recull tota l’activitat en un bloc que tothom pot llegir. En alguns casos és necessari assessorament i suport psicològic.

El treball comunitari per a la inclusió, ara més que mai

Per tal de respondre públicament a la situació actual, la Regidoria de VNGInclusió, que té com a finalitat crear i impulsar eines de coneixement de  la situació social de la ciutat i incidir municipalment en la perspectiva inclusiva municipal, està realitzant un diagnòstic de l’impacte socioeconòmic de l’emergència sanitària de la Covid-19 a Vilanova i la Geltrú. Això està essent possible amb la col·laboració i complicitat dels diferents serveis municipals i entitats de la Mesa per tal d’identificar i quantificar l’impacte en l’emergència de nous factors de risc d’exclusió en la població.

Una de les eines per conèixer la intervenció social actual ha estat, juntament amb les entitats socials de la Mesa, la identificació de la tasca que s’està fent. Tots els actors socials de la Mesa estan demostrant la seva capacitat d’adaptació i han intensificat el contacte i l’acompanyament a les persones usuàries dels seus serveis a través de les noves tecnologies. L’acompanyament i suport emocional que es fa a les persones és un batec constant en la tasca social. Per fer això, han modificat internament el seu funcionament per facilitar la coordinació a través del teletreball, quan això és possible, i al mateix temps mantenen els serveis presencials imprescindibles, especialment pel que fa als recursos residencials. En aquest sentit, el paper de les xarxes socials és clau per estar en contacte amb les persones usuàries dels serveis.

Les entitats de la Mesa, juntament amb els serveis municipals que la conformen, mostren la seva incertesa davant el futur. Han patit dificultats per accedir als equips de protecció i, en alguns casos, com en l’atenció en la salut mental, no hi ha protocols per a la desescalada dels seus usuaris. La incertesa econòmica és una altra de les preocupacions, sobretot per a les entitats més petites. Destaquen també la dificultat de gestionar les emocions, tant de les persones usuàries com del voluntariat i els professionals, en un ambient de confinament i emergència. “Ens ha sorprès molt la capacitat de suport i ajuda mútua del nostre col·lectiu”, explica Yolanda Guasch, del Grup ATRA. Una reflexió que és compartida per moltes entitats és la resiliència de les persones usuàries, en aquesta situació gairebé “surrealista”, però que s’allargarà. Això porta a considerar imprescindible el reforç de la coordinació i el treball comunitari dins la Mesa d’Entitats Socials.

Més informació sobre la Mesa d’Entitats Socials de Vilanova i la Geltrú i el Punt de Voluntariat: https://www.vilanova.cat/serveis_a_les_persones/mesa_dentitats_socials

http://vilanova.ppe.entitats.diba.cat/punt-de-voluntariat/

La Fundació Formació i Treball està ubicada a Vilanova i la Geltrú i el seu àmbit de competència és la comarca del Garraf.

L’objectiu del treball de la Fundació és promoure la contractació de persones amb risc d’exclusió social a través de projectes, serveis i itineraris personalitzats, encaminats a donar eines per facilitar la contractació en el mercat laboral ordinari. Les persones poden accedir a l’entitat directament per iniciativa pròpia, per derivació dels serveis socials locals o per derivació d'altres entitat.

Per portar a terme els seus objectius, la Formació i Treball dissenya itineraris sociolaborals personalitzats, disposa de programes d’orientació laboral i una empresa d’inserció pròpia

Els programes orientació laboral estan dissenyats per proveir d’eines que facilitin a les persones tornar a confiar en les seves capacitats i millorar les seves aptituds per tornar a accedir al mercat laboral, en una empresa ordinària.

L’empresa inserció pròpia permet la contractació de persones, derivades pels serveis socials locals, per un període que pot ser de 6 mesos o 1 any. Actualment disposa de 5 línies de treball:

 • Bugaderia
 • Botiga amiga (comerç de venda roba a la rambla Salvador Samà)
 • Deixalleria, a Sitges
 • Recollida de voluminosos a Sant Pere de Ribes i Les Roquetes i planta de cartró a Vilanova i la Geltrú, amb recollida del cartró a Vilanova, Sant Pere de Ribes i Les Roquetes.
 • Desbrossament franges forestals a Olivella.

Per més informació, recuperem l’entrevista que Canal Blau Ràdio va emetre el mes d’octubre de 2019, al programa El tema del dia, amb Carla Castillejo, tècnica d'Intermediació Laboral de Formació i Treball.

El Grup ATRA inicia la seva activitat l’any 1982, amb l’atenció persones problemes d’addiccions, i posteriorment incorpora l’atenció a persones amb problemàtiques de salut mental i persones amb risc exclusió social.

El grup té la seva seu a Barcelona, i aquí a Vilanova i la Geltrú està ubicat al carrer de la Unió 16-19 (Club Social) i al carrer de Pàdua 19 (residència Pàdua)

El Grup ATRA està format per tres entitats:

 • ATRA ASSOCIACIÓ (1986). La seva missió és l’atenció i el tractament a les persones amb problemàtica derivada de les addiccions, la salut mental i persones en situació de vulnerabilitat social.
 • ATART (1986, Associació Tramuntana d’Ajut i Reinserció del Toxicòman). Atenció i tractament a persones afectades de conducta additiva i/o drogodependències de llarga evolució.
 • ATRA CLÍNIC (2000). Desenvolupa la seva activitat principal en el camp de la salut mental.

I a Vilanova té els serveis següents:

 • ATRA ASSOCIACIÓ
  • Club Social del Garraf (2009)
  • Programa "Actua" (2014)
 • ATRA CLÍNIC
  • Llar  residència Pàdua: servei d’atenció psicosocial de caràcter residencial de llarga estada, per a persones amb trastorn mental sever que necessiten d’una supervisió per poder desenvolupar les activitats de la vida diària. Va ser el primer recurs de salut mental a la comarca del Garraf
  • Pisos amb suport: (2010) habitatges que permeten a les persones amb trastorn mental crònic disposar d’un suport i de supervisió continuats per a viure de forma més autònoma i integrar-se en la comunitat.

ACTUA neix l’any 2014 com un programa integrador, comunitari, de suport a la vida autònoma per a persones amb trastorn mental, en l’entorn comunitari i en el propi domicili, que té com a tret més característic el potenciar les capacitats i l’experiència de les persones amb un trastorn mental perquè puguin ajudar a d’altres persones amb problemàtiques derivades d’aquest tipus de trastorns, convertint-se en voluntaris de l'associació que acompanyen les persones amb trastorn mental ateses a l'associació.

En l’evolució de la tasca d'ACTUA s'han detectat dos col·lectius amb necessitats més específiques, fet que ha portat a la posada en funcionament de dos grups nous: ACTUA JOVE, adreçat a joves de 16 a 29 anys amb trastorns mentals; i ACTUA DONA, adreçat dones amb trastorn mental que pateixen o han patit violència masclista.

Per ampliar aquesta informació, recuperem l'entrevista a Canal Blau Ràdio en el programa El tema del dia del més d'octubre de 2019, en el qual Yolanda Guasch i Lurdes Oliana expliquen el projecte.

Oficines de la Fundació Casa d'Empara al carrer Llibertat número 30

El pla estratègic de la Fundació Casa d’Empara defineix com a visió l'atenció a les persones grans en totes les fases del seu envelliment, no només quan ja estan a residència o centre de dia; l'objectiu és treballar per fer possible que les persones grans puguin estar el màxim temps en el seu entorn.

Aquest plantejament ha portat, entre d’altres, al projecte de construcció d’habitatges per a persones grans amb baixa dependència, una iniciativa pionera a la ciutat. Els habitatges, amb capacitat per a dues persones cadascun, estan dissenyats sense barreres arquitectòniques i tenint en compte les necessitats de les persones grans.

Per més informació hem recuperat a la notícia emesa per Canal Blau TV el passat mes de novembre en la que Núria Martorell, treballadora social de la Fundació, parla d'aquest projecte.

Veure entrevista

Els esmorzars de l'Associació ALÉ

Segurament coneixeu o heu sentit a parlar de CAFÈ CALIU, una iniciativa de l'Associació Alé per oferir un esmorzar diari, sa i equilibrat, a persones que es troben en situació o risc d'exclusió social.

A banda del fet d'oferir l'esmorzar, aquest servei fa possible un espai d’interacció que permeti l'atenció i intervenció de professionals d’Integració Social amb les persones usuàries, i la creació d'un espai obert a la participació ciutadana, institucions i entitats que vulguin col·laborar de forma directa o indirecta amb Cafè Caliu.

L'horari de CAFÈ CALIU és de dilluns a divendres de 8 a 10 del matí, al Centre Cívic La Geltrú

Amics de la Gent Gran

La soledat no desitjada durant la vellesa, un fenomen complex objecte de les polítiques públiques és l’última investigació del Observatorio de la soledad, una iniciativa de @AmigosMayoresES i @Amicsgentgran, per analitzar i comprendre les causes i conseqüències de la soledat no desitjada durant la vellesa. Envellir, avui dia, res o poc té a veure amb el que significava fa unes dècades. La jubilació, la pèrdua de la parella o l’emancipació dels fills, els processos d'individualització i urbanització accelerada, les transformacions culturals i tecnològiques ... són alguns dels factors que incideixen en la soledat no desitjada.

Sota el títol La soledat ara és cosa de tots/es, l'Observatori de la Soledat ha publicat tres articles al blog d'actualitat de amigosdelosmayores.org, per donar a conèixer i entendre una situació que, actualment, afecta de forma majoritària les persones grans. Si voleu llegir-los podeu fer-ho des d'aquests enllaços:

Aquest és el primer número de la publicació que s'edita en paper i a la que també podeu accedir en format digital.

La Fundació Formació i Treball ha creat una revista que neix amb l'esperit compromès de visualització, recerca i divulgació de la feina que es realitza en el tercer sector en clau de justícia social i mediambiental.

(i)NCLUSIVA es va presentar el mes de desembre passat i editarà tres números anuals i més de 30 pàgines. Més informació a formacioitreball.org

Salut mental Garraf AFAMMG ha participat a la primera Jornada "Justa-Ment: repensem la justícia - Salut Mental" que va celebrar-se el dia 6 de febrer

La jornada es va fer al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) de Barcelona, organitzada per AFATRAC, Associació de Familiars d'Afectats per Trastorns de Conducta i sorgeix de la necessitat de reflexionar i debatre conjuntament entre els àmbits de justícia, salut i famílies pel que fa al joves amb problemes de salut mental que en algun moment han tingut conductes delictives.

La Jornada ha estat enregistrada i pot veure's a YouTube i podeu ampliar la informació aquí.