Vés al contingut

La Fundació Formació i Treball està ubicada a Vilanova i la Geltrú i el seu àmbit de competència és la comarca del Garraf.

L’objectiu del treball de la Fundació és promoure la contractació de persones amb risc d’exclusió social a través de projectes, serveis i itineraris personalitzats, encaminats a donar eines per facilitar la contractació en el mercat laboral ordinari. Les persones poden accedir a l’entitat directament per iniciativa pròpia, per derivació dels serveis socials locals o per derivació d'altres entitat.

Per portar a terme els seus objectius, la Formació i Treball dissenya itineraris sociolaborals personalitzats, disposa de programes d’orientació laboral i una empresa d’inserció pròpia

Els programes orientació laboral estan dissenyats per proveir d’eines que facilitin a les persones tornar a confiar en les seves capacitats i millorar les seves aptituds per tornar a accedir al mercat laboral, en una empresa ordinària.

L’empresa inserció pròpia permet la contractació de persones, derivades pels serveis socials locals, per un període que pot ser de 6 mesos o 1 any. Actualment disposa de 5 línies de treball:

 • Bugaderia
 • Botiga amiga (comerç de venda roba a la rambla Salvador Samà)
 • Deixalleria, a Sitges
 • Recollida de voluminosos a Sant Pere de Ribes i Les Roquetes i planta de cartró a Vilanova i la Geltrú, amb recollida del cartró a Vilanova, Sant Pere de Ribes i Les Roquetes.
 • Desbrossament franges forestals a Olivella.

Per més informació, recuperem l’entrevista que Canal Blau Ràdio va emetre el mes d’octubre de 2019, al programa El tema del dia, amb Carla Castillejo, tècnica d'Intermediació Laboral de Formació i Treball.

El Grup ATRA inicia la seva activitat l’any 1982, amb l’atenció persones problemes d’addiccions, i posteriorment incorpora l’atenció a persones amb problemàtiques de salut mental i persones amb risc exclusió social.

El grup té la seva seu a Barcelona, i aquí a Vilanova i la Geltrú està ubicat al carrer de la Unió 16-19 (Club Social) i al carrer de Pàdua 19 (residència Pàdua)

El Grup ATRA està format per tres entitats:

 • ATRA ASSOCIACIÓ (1986). La seva missió és l’atenció i el tractament a les persones amb problemàtica derivada de les addiccions, la salut mental i persones en situació de vulnerabilitat social.
 • ATART (1986, Associació Tramuntana d’Ajut i Reinserció del Toxicòman). Atenció i tractament a persones afectades de conducta additiva i/o drogodependències de llarga evolució.
 • ATRA CLÍNIC (2000). Desenvolupa la seva activitat principal en el camp de la salut mental.

I a Vilanova té els serveis següents:

 • ATRA ASSOCIACIÓ
  • Club Social del Garraf (2009)
  • Programa "Actua" (2014)
 • ATRA CLÍNIC
  • Llar  residència Pàdua: servei d’atenció psicosocial de caràcter residencial de llarga estada, per a persones amb trastorn mental sever que necessiten d’una supervisió per poder desenvolupar les activitats de la vida diària. Va ser el primer recurs de salut mental a la comarca del Garraf
  • Pisos amb suport: (2010) habitatges que permeten a les persones amb trastorn mental crònic disposar d’un suport i de supervisió continuats per a viure de forma més autònoma i integrar-se en la comunitat.

ACTUA neix l’any 2014 com un programa integrador, comunitari, de suport a la vida autònoma per a persones amb trastorn mental, en l’entorn comunitari i en el propi domicili, que té com a tret més característic el potenciar les capacitats i l’experiència de les persones amb un trastorn mental perquè puguin ajudar a d’altres persones amb problemàtiques derivades d’aquest tipus de trastorns, convertint-se en voluntaris de l'associació que acompanyen les persones amb trastorn mental ateses a l'associació.

En l’evolució de la tasca d'ACTUA s'han detectat dos col·lectius amb necessitats més específiques, fet que ha portat a la posada en funcionament de dos grups nous: ACTUA JOVE, adreçat a joves de 16 a 29 anys amb trastorns mentals; i ACTUA DONA, adreçat dones amb trastorn mental que pateixen o han patit violència masclista.

Per ampliar aquesta informació, recuperem l'entrevista a Canal Blau Ràdio en el programa El tema del dia del més d'octubre de 2019, en el qual Yolanda Guasch i Lurdes Oliana expliquen el projecte.