Vés al contingut

Bloc de la Mesa

La Fundació Formació i Treball està ubicada a Vilanova i la Geltrú i el seu àmbit de competència és la comarca del Garraf.

L’objectiu del treball de la Fundació és promoure la contractació de persones amb risc d’exclusió social a través de projectes, serveis i itineraris personalitzats, encaminats a donar eines per facilitar la contractació en el mercat laboral ordinari. Les persones poden accedir a l’entitat directament per iniciativa pròpia, per derivació dels serveis socials locals o per derivació d'altres entitat.

Per portar a terme els seus objectius, la Formació i Treball dissenya itineraris sociolaborals personalitzats, disposa de programes d’orientació laboral i una empresa d’inserció pròpia

Els programes orientació laboral estan dissenyats per proveir d’eines que facilitin a les persones tornar a confiar en les seves capacitats i millorar les seves aptituds per tornar a accedir al mercat laboral, en una empresa ordinària.

L’empresa inserció pròpia permet la contractació de persones, derivades pels serveis socials locals, per un període que pot ser de 6 mesos o 1 any. Actualment disposa de 5 línies de treball:

 • Bugaderia
 • Botiga amiga (comerç de venda roba a la rambla Salvador Samà)
 • Deixalleria, a Sitges
 • Recollida de voluminosos a Sant Pere de Ribes i Les Roquetes i planta de cartró a Vilanova i la Geltrú, amb recollida del cartró a Vilanova, Sant Pere de Ribes i Les Roquetes.
 • Desbrossament franges forestals a Olivella.

Per més informació, recuperem l’entrevista que Canal Blau Ràdio va emetre el mes d’octubre de 2019, al programa El tema del dia, amb Carla Castillejo, tècnica d'Intermediació Laboral de Formació i Treball.

El Grup ATRA inicia la seva activitat l’any 1982, amb l’atenció persones problemes d’addiccions, i posteriorment incorpora l’atenció a persones amb problemàtiques de salut mental i persones amb risc exclusió social.

El grup té la seva seu a Barcelona, i aquí a Vilanova i la Geltrú està ubicat al carrer de la Unió 16-19 (Club Social) i al carrer de Pàdua 19 (residència Pàdua)

El Grup ATRA està format per tres entitats:

 • ATRA ASSOCIACIÓ (1986). La seva missió és l’atenció i el tractament a les persones amb problemàtica derivada de les addiccions, la salut mental i persones en situació de vulnerabilitat social.
 • ATART (1986, Associació Tramuntana d’Ajut i Reinserció del Toxicòman). Atenció i tractament a persones afectades de conducta additiva i/o drogodependències de llarga evolució.
 • ATRA CLÍNIC (2000). Desenvolupa la seva activitat principal en el camp de la salut mental.

I a Vilanova té els serveis següents:

 • ATRA ASSOCIACIÓ
  • Club Social del Garraf (2009)
  • Programa "Actua" (2014)
 • ATRA CLÍNIC
  • Llar  residència Pàdua: servei d’atenció psicosocial de caràcter residencial de llarga estada, per a persones amb trastorn mental sever que necessiten d’una supervisió per poder desenvolupar les activitats de la vida diària. Va ser el primer recurs de salut mental a la comarca del Garraf
  • Pisos amb suport: (2010) habitatges que permeten a les persones amb trastorn mental crònic disposar d’un suport i de supervisió continuats per a viure de forma més autònoma i integrar-se en la comunitat.

ACTUA neix l’any 2014 com un programa integrador, comunitari, de suport a la vida autònoma per a persones amb trastorn mental, en l’entorn comunitari i en el propi domicili, que té com a tret més característic el potenciar les capacitats i l’experiència de les persones amb un trastorn mental perquè puguin ajudar a d’altres persones amb problemàtiques derivades d’aquest tipus de trastorns, convertint-se en voluntaris de l'associació que acompanyen les persones amb trastorn mental ateses a l'associació.

En l’evolució de la tasca d'ACTUA s'han detectat dos col·lectius amb necessitats més específiques, fet que ha portat a la posada en funcionament de dos grups nous: ACTUA JOVE, adreçat a joves de 16 a 29 anys amb trastorns mentals; i ACTUA DONA, adreçat dones amb trastorn mental que pateixen o han patit violència masclista.

Per ampliar aquesta informació, recuperem l'entrevista a Canal Blau Ràdio en el programa El tema del dia del més d'octubre de 2019, en el qual Yolanda Guasch i Lurdes Oliana expliquen el projecte.

Oficines de la Fundació Casa d'Empara al carrer Llibertat número 30

El pla estratègic de la Fundació Casa d’Empara defineix com a visió l'atenció a les persones grans en totes les fases del seu envelliment, no només quan ja estan a residència o centre de dia; l'objectiu és treballar per fer possible que les persones grans puguin estar el màxim temps en el seu entorn.

Aquest plantejament ha portat, entre d’altres, al projecte de construcció d’habitatges per a persones grans amb baixa dependència, una iniciativa pionera a la ciutat. Els habitatges, amb capacitat per a dues persones cadascun, estan dissenyats sense barreres arquitectòniques i tenint en compte les necessitats de les persones grans.

Per més informació hem recuperat a la notícia emesa per Canal Blau TV el passat mes de novembre en la que Núria Martorell, treballadora social de la Fundació, parla d'aquest projecte.

Veure entrevista

Els esmorzars de l'Associació ALÉ

Segurament coneixeu o heu sentit a parlar de CAFÈ CALIU, una iniciativa de l'Associació Alé per oferir un esmorzar diari, sa i equilibrat, a persones que es troben en situació o risc d'exclusió social.

A banda del fet d'oferir l'esmorzar, aquest servei fa possible un espai d’interacció que permeti l'atenció i intervenció de professionals d’Integració Social amb les persones usuàries, i la creació d'un espai obert a la participació ciutadana, institucions i entitats que vulguin col·laborar de forma directa o indirecta amb Cafè Caliu.

L'horari de CAFÈ CALIU és de dilluns a divendres de 8 a 10 del matí, al Centre Cívic La Geltrú

Amics de la Gent Gran

La soledat no desitjada durant la vellesa, un fenomen complex objecte de les polítiques públiques és l’última investigació del Observatorio de la soledad, una iniciativa de @AmigosMayoresES i @Amicsgentgran, per analitzar i comprendre les causes i conseqüències de la soledat no desitjada durant la vellesa. Envellir, avui dia, res o poc té a veure amb el que significava fa unes dècades. La jubilació, la pèrdua de la parella o l’emancipació dels fills, els processos d'individualització i urbanització accelerada, les transformacions culturals i tecnològiques ... són alguns dels factors que incideixen en la soledat no desitjada.

Sota el títol La soledat ara és cosa de tots/es, l'Observatori de la Soledat ha publicat tres articles al blog d'actualitat de amigosdelosmayores.org, per donar a conèixer i entendre una situació que, actualment, afecta de forma majoritària les persones grans. Si voleu llegir-los podeu fer-ho des d'aquests enllaços:

Aquest és el primer número de la publicació que s'edita en paper i a la que també podeu accedir en format digital.

La Fundació Formació i Treball ha creat una revista que neix amb l'esperit compromès de visualització, recerca i divulgació de la feina que es realitza en el tercer sector en clau de justícia social i mediambiental.

(i)NCLUSIVA es va presentar el mes de desembre passat i editarà tres números anuals i més de 30 pàgines. Més informació a formacioitreball.org

Salut mental Garraf AFAMMG ha participat a la primera Jornada "Justa-Ment: repensem la justícia - Salut Mental" que va celebrar-se el dia 6 de febrer

La jornada es va fer al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) de Barcelona, organitzada per AFATRAC, Associació de Familiars d'Afectats per Trastorns de Conducta i sorgeix de la necessitat de reflexionar i debatre conjuntament entre els àmbits de justícia, salut i famílies pel que fa al joves amb problemes de salut mental que en algun moment han tingut conductes delictives.

La Jornada ha estat enregistrada i pot veure's a YouTube i podeu ampliar la informació aquí.

El grup de senderisme en una sortida

El senderisme és una de les activitats que ActivaMent Garraf-Penedès fa de forma continuada. Amb el grup de senderisme es fan sortides els dissabtes, algunes de les quals ens requereixen més preparació i esforç i d'altres són més fàcils.

El grup té molt bona acollida i està incrementant el nombre de participants i està obert a tothom que vulgui participar per gaudir dels paisatges de la comarca i del bon ambient del grup.

Consulteu la la nostra pàgina de Facebook de ActivaMent per informació actualitzada i per posar-vos en contacte amb nosaltres.

Dates exposició: fins el 3 de març

Lloc: CAPI Baix-a-Mar, a la plaça dels Boleranys 5

Horari: de dilluns a divendres de 8.00h a 20.00h.

“Col·lectiva d’Art Diversa i Genuïna” és una exposició de peces artístiques creades per persones usuàries del Taller d’Arts Plàstiques del Club Social Garraf d’ATRA.

Es pot visitar fins el dimarts 3 de març al CAPI Baix-a-Mar, en el seu horari d'atenció al públic que és de 8 del matí a 8 del vespre.

Més informació al lloc web d'ATRA

Els voluntaris de la Fundació Sant Antoni Abat han participat en el curs

"Posa't les ulleres interculturals" és un curs adreçat a entitats organitzat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la Fundació Surt i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de la Fundació Sant Antoni.

Un dels objectius del curs és com fer front als rumors que sorgeixen relacionats amb la població immigrada, només pel fet de ser-ho, sobretot els relacionats amb un tracte preferent a l'hora de sol·licitar ajuts socials.

Podeu ampliar la informació del curs i visualitzar un vídeo a la web de la Fundació.