El Grup ATRA i el programa ACTUA

El Grup ATRA inicia la seva activitat l’any 1982, amb l’atenció persones problemes d’addiccions, i posteriorment incorpora l’atenció a persones amb problemàtiques de salut mental i persones amb risc exclusió social.

El grup té la seva seu a Barcelona, i aquí a Vilanova i la Geltrú està ubicat al carrer de la Unió 16-19 (Club Social) i al carrer de Pàdua 19 (residència Pàdua)

El Grup ATRA està format per tres entitats:

 • ATRA ASSOCIACIÓ (1986). La seva missió és l’atenció i el tractament a les persones amb problemàtica derivada de les addiccions, la salut mental i persones en situació de vulnerabilitat social.
 • ATART (1986, Associació Tramuntana d’Ajut i Reinserció del Toxicòman). Atenció i tractament a persones afectades de conducta additiva i/o drogodependències de llarga evolució.
 • ATRA CLÍNIC (2000). Desenvolupa la seva activitat principal en el camp de la salut mental.

I a Vilanova té els serveis següents:

 • ATRA ASSOCIACIÓ
  • Club Social del Garraf (2009)
  • Programa “Actua” (2014)
 • ATRA CLÍNIC
  • Llar  residència Pàdua: servei d’atenció psicosocial de caràcter residencial de llarga estada, per a persones amb trastorn mental sever que necessiten d’una supervisió per poder desenvolupar les activitats de la vida diària. Va ser el primer recurs de salut mental a la comarca del Garraf
  • Pisos amb suport: (2010) habitatges que permeten a les persones amb trastorn mental crònic disposar d’un suport i de supervisió continuats per a viure de forma més autònoma i integrar-se en la comunitat.

ACTUA neix l’any 2014 com un programa integrador, comunitari, de suport a la vida autònoma per a persones amb trastorn mental, en l’entorn comunitari i en el propi domicili, que té com a tret més característic el potenciar les capacitats i l’experiència de les persones amb un trastorn mental perquè puguin ajudar a d’altres persones amb problemàtiques derivades d’aquest tipus de trastorns, convertint-se en voluntaris de l’associació que acompanyen les persones amb trastorn mental ateses a l’associació.

En l’evolució de la tasca d’ACTUA s’han detectat dos col·lectius amb necessitats més específiques, fet que ha portat a la posada en funcionament de dos grups nous: ACTUA JOVE, adreçat a joves de 16 a 29 anys amb trastorns mentals; i ACTUA DONA, adreçat dones amb trastorn mental que pateixen o han patit violència masclista.

Per ampliar aquesta informació, recuperem l’entrevista a Canal Blau Ràdio en el programa El tema del dia del més d’octubre de 2019, en el qual Yolanda Guasch i Lurdes Oliana expliquen el projecte.